Danske virsomheder flokkes i Polen og tvinges til at tage nye greb i brug for at lokke ombejlede medarbejdere ind på lønningslisten.
Af Uffe Hansen, Stettin
Det gav faktisk sig selv for Jens-Christian Møller, da han besluttede, at hans virksomhed Bic Electric skulle vokse internationalt.
Helst havde han set, at hovedbasen blev på fødeegnen i Herning. Men det var, ifølge danskeren, ganske enkelt umuligt at lokke medarbejdere ind på lønningslisten i det vestjyske. Anderledes gik det i den polske afdeling i havnebyen Stettin.
“Det har været nemmere for os at skaffe de rette folk i Stettin, hvor der uddannes næsten lige så mange Masters som i København. Her kommer der typisk en stor bunke ansøgere, mens vi næsten ingen fik dengang, vi satsede på Danmark,” forklarer han og føjer til:
“Ingen syntes, det var sexet at arbejde for os i Herning. Hvis vi har brug for en stjernejurist, er det langt nemmere at tiltrække den rette her i Stettin.”
Bic Electric har til huse i et nyere kontorbyggeri tæt på Stettins centrum, hvorfra 30medarbejdere ikke har meget tid til det bordfodbold, stifteren har stillet op.
De bruger i stedet arbejdsdagen på at styre over 170 elektrikere, ingeniører og smede kloden rundt, der installerer maskiner hos blandt andet A.P. Møller – Mærsk, Danish Crown, Audi, BMW og Lego. I løbet af det næste år er målet yderligere 100 ansatte.
Bic Electric er langt fra alene om at være dansk virksomhed i det nordvestlige hjørne af Polen. It-virksomheden NCDC’s grundlægger Pawel Finkielman valgte i 2002 Polen og har mere end 100 ansatte, mens der er tre i Danmark. Han vil gerne fordoble sin polske stab.
“Vi var en af de første dengang, men i dag er det helt anderledes. Man bliver ikke overrasket, hvis der tales dansk eller svensk på kontorerne,” siger Pawel Finkielman.
Over 60 virksomheder har valgt denne del af landet som omdrejningspunkt.
“Danske og tyske virksomheder er samlet set dem, der investerer mest i området,” forklarer Jacek Wójcikowski, direktør for Vestpommerns investorrådgivning.
Danske virksomheder havde i 2016 investeret i alt 6 mia. kr. i Polen, heraf omkring en fjerdedel i Pommern, der er seks timers kørsel fra Danmark.
Lokkemidlet var i starten udelukkende billig arbejdskraft, men i takt med at polsk økonomi er forbedret, uddannelsesniveauet er steget og arbejdsløsheden er faldet fra 20 til under 5 pct., er det også en kamp for de danske virksomheder at få fat i medarbejdere. “Det er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at få uddannet arbejdskraft. Hvis man starter et nyt firma her, er man nødt til at tilbyde dem attraktive ansættelsesvilkår, for det er nødvendigt at lokke dem væk fra andre job,” siger Jacek Wójcikowski.
Målt på lønninger er det stadigt billigere afhængigt af uddannelsesniveau, men forskellen falder. Pawel Finkielman sætter omkostningen til itkonsulenter 20 pct. lavere end i Danmark, mens Bic Electrics Jens-Christian Møller ikke går efter de lavere lønninger.
“Vi har travlt med at komme op i værdikæden. For det handler om at være en rigtig god arbejdsgiver. Polakkerne er mere ambitiøse end danskere, og derfor skal man også kunne se en karrierevej i virksomheden. Det kræver, man er i konstant vækst,” siger han.
Desuden viger danskere tilbage fra krav om over 200 rejsedage årligt, tilføjer han.
Pawel Finkielman, der blev født i Danmark, bruger kreative Youtube-videoer som lokkemiddel samt medarbejdervilkår, der handler om alt andet end løn, men derimod en arbejdskultur, der matcher danske standarder på it-arbejdspladser.
2017.10.30 – Børsen
Download PDF