Siden den tekniske service-virksomhed Eryk blev etableret, har Jens-Christian Møller og Maj Winther Møller oplevet udfordringer og skepsis fra omverdenen – men nu bliver de hyldet for deres mod til at gå nye veje. Det har ført dem over Polen og hele vejen til Lagos i Nigeria og givet beskyldninger om social dumping undervejs.
I 20 år har Give-virksomheden Eryk været vant til, at mange danskere kiggede skævt til dem. Derfor er medstifter Jens-Christian Møller og direktør Maj Winther Møller, der også er hans datter, ekstra glade for, at de nu har fået en dansk pris ved siden af de mange innternationale priser, der allerede hænger på koncernens hovedkontor i Polen.
Forretningsmodellen bygger på at rekruttere arbejdskraft fra flere lande, særligt Polen, og det har givet modvind. Men nu har virksomheden, der er international teknisk serviceleverandør, fået en behagelig overraskelse, blåstempling og anerkendelse: DI Trekantomrãdets Initiativpris 2024.
Gruppen har allerede rigeligt med opgaver gennem deres danske og polske selskab, hvor de leverer løsninger til nogle af verdens største virksomheder over det meste af verden. Men derfor kan man jo godt blive glad for en pris, nar man ikke altid har væeret en del af det gode selskab.
– Vi er meget glade. Vi troede aldrig, vi skulle opleve det her. Vi har gennem årene måttet tage nogle kampe på det danske arbejdsmarked, hvor folk fra den anden side af bordet er startet med at råbe os ind i ansigtet. Den slags bliver man ikke immun overfor, siger Jens-Christian Møller.
Når han taler om “vi”, dækker det over hans kone og medejer Lucja Kalkstein, hans datter Maj Winther Møller, der står i spidsen for det danske selskab, og de over 300 udenlandske medarbejdere – primært polakker, der er specialiserede i at installere og servicere tekniske løsninger.
Derudover kommer også et stigende antal nigerianere, som nu også er del af virksomheden, der er specialiseret i el-arbejde og IT inden for industrien.
– Vi er ofte blevet mødt med påstanden om, at vi skulle være skyld i social dumping. Altså at vi ødelægger ting istedet for at skabe værdi, forklarer Jens-Christian Møller.
Derfor er familien ekstra stolte over at modtage prisen, som de får for at være en virksomhed, der tænker innovativt og bidrager til at skabe fremtidens bæredygtige løsninger.
Samtidig lyder det i begrundelsen fra DI, at de anerkender deres kreative tilgang til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.
– I de 20 år, vi har eksisteret i Danmark, har der ikke været arbejdsløse elektrikere eller IT-folk. Der er job til Alle. Alligevel har vi måttet kæmpe med fordomme om, at vi skulle være problemet. Vi synes jo, vi har været med til løfte en vigtig opgave, siger Jens-Christian Møller.
For mere end 20 ar siden blev kampen om arbejdskraft så intens, at Jens-Christian Møller kiggede mod Szczecin i Polen.
Stifterne lukkede ned i Herning, flyttede til Give, og når det i dag går “‘højt”, er der samlet en håndfuld ansatte på det lille danske kontor, som også fungerer som deres danske base.
Projektledelse og administration for hele koncernen er samlet pa et 1200 kvadratmeter stort kontor i Szczecin i Polen, hvor der sidder omkring 60 medarbejdere, som igen supporterer omkring 250 medarbejdere, der leverer services hos kunderne kloden rundt.
-Vi oplever det som en blåstempling af den måde, som vi har organiseret os på, siger Jens-Christian Møller.
Fra begyndelsen har det været ambitionen at bryde med den traditionelle forestillinger om, hvordan en virksomhed kan operere på tværs af grænser. Det handler om at skabe god forretning og nedbryde grænser.
Da Eryk etablerede sig i Polen, var arbejdsløsheden i landet på hele 30 procent, hvilket skabte en unik mulighed for virksomheden.
– Da vi startede dér, var der hundredvis af ansøgere til hver stilling. Det gav os mulighed for at bygge en forretning, som kunne rejse ud og følge vores kunder, uanset hvor de havde brug for os.
– Det var en tid, hvor globaliseringen virkelig tog fart, og vi var heldige at være der på det rette tidspunkt, forklarer Maj Winther Møller.
Polen blev dermed fundamentet for virksomhedens vækst, men med tiden ændrede betingelserne sig. Arbejdsløsheden faldt drastisk i Polen, hvilket stillede nye krav til Eryks strategi.
Det var i den forbindelse, at Eryk rettede blikket mod Afrika. Valget faldt på Nigeria
– et land med en ung befolkning og et stort behov for jobskabelse og uddannelse.
– Dengang vi begyndte i Polen, var det et kæmpe spring, men det gav os en fordel at være først. Med Nigeria er spørgsmålet: Rammer vi det rigtige tidspunkt?
– Der er mange paralleller. Dengang var Polen lige blevet medlem af EU, og der var en enorm arbejdsløshed. Nu star vi i Nigeria og ser et lignende potentiale, siger Maj Winther Møller
Hun boede i mange år i Szczecin og arbejdede for det polske firma. I dag bor hun i Farre, lidt syd for Give, hvor hun er administrerende direktør Eryk A/S og fortsat ansvarlig for internationalt salg og marketing.
Og selvom der er langt til Nigerias største by – Lagos – fra bakkerne i Sydjylland, er det muligt at skabe en bæredygtig forretning.
For Eryk er det nærmest en nødvendighed, hvis de vil fortsætte væksteventyret og arbejde sammen med deres mange internationale partnere.
Den polske arbejdsstyrke skrumper med over 100.000 om året. Derfor måtte vi tænke nyt, og vi så et potentiale i Nigeria.
– Vi investerede i at uddanne og opkvalificere unge mennesker der, ikke kun for at dække vores egne behov, men også for at give dem muligheder lokalt, siger Maj Winther Møller.
Eryk har i dag sat deres eget program i søen for at uddanne IT-specialister og elektrikere i Nigeria. Elektrikerne gennemgår blandt andet teknisk træning i Danmark og får mulighed for at afslutte deres uddannelse med en svendeprøve i Polen.
– Når de afslutter deres svendepøve i Polen, sikrer vi, at de er akkrediterede til at arbejde pa tværs af EU. Det er en langsigtet investering, men det er sådan, vi sikrer en stærk arbejdsstyrke til fremtiden for Eryk, siger Jens-Christian Møller.
Ligesom da de etablerede sig i Polen, handler det om at skabe en god og bæredygtig forretning. Men det handler også lidt om at opleve nye dele af verden.
– For os handler det også om at tage chancer og bevise, at det kan lade sig gøre – også når folk siger, at det ikke kan. Vi beviste det i Polen. Nu er eventyret flyttet til Nigeria. Vi vil gerne opleve verden, slutter Jens-Christian Møller.
ERHVERV+ SYDJYLLAND