Når Kamstrup, Grundfos og andre danske og internationale virksomheder skal have installeret deres udstyr og sat det i drift i et afrikansk land, så har de ofte brug for ekstern assistance. – Den type assistance har vi specialiseret os i at levere, fortæller Jens-Christian Møller, medstifter og medejer af BIC Electric med over 200 ansatte og afdelinger i Polen, Norge, England og Danmark.
Give: – Nu sender vi folk fra Europa ud på disse opgaver, som der i øvrigt bliver flere og flere af i Afrika, men det ville da give mere mening for alle parter, hvis vi kunne oplære og ansætte afrikanere til at gøre arbejdet.
Med den bagtanke meldte Jens-Christian Møller sig til den danske erhvervsdelegation, der sidst på efteråret besøgte Ghana med dronningen i spidsen.
– Det var en spændende mulighed for at komme ud med dronningen og for selv at se på mulighederne. Jeg har været i Afrika flere gange, men aldrig før været i Ghana, og jeg blev en positivt overrasket over, hvor stabilt og homogent landet er.
Så Jens-Christian Møller, der også tog turen med til Nigeria, besluttede sig allerede på rejsen for at forsøge at realisere sin vision om at etablere en afdeling af sit firma i Afrika, samtidig med at han understreger, at han godt er klar over, at det vil tage tid:
– Jeg har passeret de 50 år og er nået den alder, hvor jeg godt vil investere tid og penge i et projekt, der ikke bare går ud på at tjene flere penge, men som giver mening. Og hvis jeg kan være med til at ændre den nuværende situation, hvor afrikanere typisk slæber redskaber og materialer, mens det er folk udefra, der står for det arbejde, der kræver uddannelse og giver en højere løn, så giver det god mening for mig. Vi vil gerne være med til at udvikle afrikanernes tekniske kompetencer, og den langsigtede vision kunne blive at uddanne folk, så vi kan åbne en afdeling i Afrika til at servicere det afrikanske kontinent med afrikansk arbejdskraft.
Dansk-polsk model som inspiration
Jens-Christian Møller var frem til år 2000 direktør i en midtjysk virksomhed, der valgte at etablere et servicecenter i Polen for at servicere deres europæiske kunder derfra. Det blev en succes, der i dag, direkte og indirekte, har skabt over 100 danske jobs samt over 1.000 jobs i og omkring Szczecin, den polske by, hvor BIC Electric-koncernen har sit europæiske servicecenter, og hvor Jens-Christian Møller i dag bor, når han ikke er ude i verden eller på sit fritidslandbrug i Kollemorten ved Give.Her har han etableret et avanceret hjemmekontor, så han også kan styre koncernens aktiviteter, når han er i Danmark.- Da vi startede i Polen, var arbejdsløsheden dér over 20 procent. Nu er den lavere end i Danmark. Det er den udvikling, jeg håber, vi også kan bidrage til i Ghana, siger Jens-Christian Møller, der i april drager til Ghana igen for at følge op på planerne.Der skal ske noget!
Billederne fra toppen og ned
1. Screenshot af artikel
2. Mødet med den nigerianske mejeriejer Rakiya Damakka, der har skabt over 1.000 jobs i hjemlandet, under det officielle statsbesøg var med til at skærpe Jens-Christian Møllers interesse for Afrika.
3. H.M. Dronningen Margrethe II i Ghana med dansk ervhervsdelegation
4. CFO Lucja Kalkstein klar til dansk/ghanesisk networking
https://www.e-pages.dk/erhvervplus/48/